Het draait eigenlijk allemaal om prikkels die via je zintuigen binnenkomen of inwendig aanwezig zijn en hoe jouw systeem daarmee omgaat.
Wat zijn dan die prikkels?
Dit kan gaan om geuren, dingen die je ziet, dingen die je hoort en proeft. Ook spelen inwendige prikkels een rol zoals een hongergevoel of de drang om te plassen. Bovendien vangen hooggevoelige mensen ook emotionele prikkels sneller en gedetailleerder op. Denk aan de sfeer in een groep, hoe iemand in zijn vel zit of wanneer iemand angstig of boos is. Sterk empathisch noemen we dat ook wel. En bij de emotionele prikkels is het soms moeilijk om onderscheid te maken tussen je eigen emotie en de emotie van de ander of de sfeer in de omgeving. En omdat al deze prikkels ook écht bewust worden opgemerkt, gebeurt er nogal wat in ons hoofd. En dat kan leiden tot overprikkeling. Too much information, system overload! Als je hier niks mee doet, krijg je spannings- of stressklachten, zoals een korter lontje (minder incasseringsvermogen), vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanning, moeilijkheden met concentratie en soms kan het moeilijker zijn om de positieve en leuke dingen te zien (stress signalen). In een negatief scenario ontstaat chronische stress met overspannenheid of burnout als gevolg. Ook andere psychische klachten kunnen het gevolg zijn. Wat we op langere termijn ook vaak zien, is dat hooggevoelige mensen een lager zelfbeeld ontwikkelen, faalangstig zijn, moeite hebben om nieuwe dingen aan te gaan of om met verandering om te gaan.
Hoe herken je overprikkeling?
- Lichamelijke signalen zoals spierspanning, nekklachten, hoofdpijn, warm hoofd, onverwachte en onverklaarde pijn zoals oorpijn, oorsuizen, buikpijn.
- ‘Lomper’ gedrag zoals snauwen, stem verheffen, snel geïrriteerd of emotioneel, wel horen maar niet luisteren, je afsluiten.
- Uiterlijke kenmerken zoals rode ogen, rode wangen of oren, wit gezicht, gapen of wazig overkomen.
Ieder hooggevoelig persoon raakt weleens overprikkeld en dat is op zich niet meteen een probleem, hooguit vervelend op dat moment. Maar wanneer dit vaker gebeurt, kunnen er wel problemen ontstaan. Wanneer je merkt dat je regelmatig overprikkeld raakt, is dat een teken dat je vaak over je grenzen gaat. Je batterij raakt dan steeds verder leeg en laadt moeilijk weer op. Ik kan je helpen om hier actie op te ondernemen, te ontdekken waardoor je overprikkeld raakt, wat je daaraan kunt doen en hoe je weer oplaadt.
Ook onderprikkeling is een belangrijk fenomeen en wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Een deel van de hoogsensitieve mensen komt in een bore-out terecht. De signalen zijn vrijwel hetzelfde, maar de oorzaak is een andere: te weinig uitdaging, afwisseling, sociale contacten en risico in werk of leven.
Maar naast deze vervelende kenmerken levert een hooggevoelig karakter ook hele mooie kwaliteiten op! Meevoelen en aanvoelen van de ander, dingen kunnen overzien, weloverwogen beslissingen kunnen nemen, erg kunnen genieten van dingen, een sterk kompas voor ‘de juiste dingen doen’, heel betrokken zijn, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en ga zo maar door. En om deze kwaliteiten optimaal te kunnen benutten is het belangrijk te weten wat je nodig hebt om dit vlammetje weer aan te wakkeren! Ook daarin kan Place to Sens je coachen en begeleiden.
Overprikkeling en onderprikkeling liggen op de loer, maar wanneer je weet hoe je het vroegtijdig herkent, kun je dit voorkomen!
Hoogsensitiviteit bestaat niet alleen maar uit lastige dingen, maar kent ook prachtige kwaliteiten door de manier van prikkelverwerking!