HSP definities

Diverse begrippen

Er zijn diverse begrippen in omloop: hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit, HSP, overgevoeligheid, hypergevoeligheid, overemotioneel, nieuwetijdskinderen en ga zo maar door. Hooggevoeligheid is de term welke ik het liefste gebruik. Maar om verwarring te voorkomen, benoem ik even de diverse begrippen.  

Elke van Hoof, een Belgische wetenschapper, die veel onderzoek heeft gedaan naar hooggevoeligheid, hanteert verschillende begrippen met een andere definitie. Voor haar is hoogsensitiviteit de eigenschap en hooggevoeligheid de reactie op prikkels, de mate waarin er gevoelig gereageerd wordt. Dat onderscheid is er in Nederland eigenlijk niet. Hier betekenen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid hetzelfde en worden de begrippen door elkaar gebruikt. HSP betekent Highly Sensitive Person, oftewel Hoogsensitief persoon in het Nederlands. Ook deze term kun je op mijn site tegenkomen.

Woorden met een oordeel

Hypergevoelig is niet een term die in de officiële kringen wordt gebruikt.

Het begrip overgevoelig heeft een oordeel in zich, alsof je té gevoelig kunt zijn. Dat zou betekenen dat er een norm is voor gevoelig zijn of emotioneel reageren. Hoewel een hooggevoelig persoon wel een sterke emotionele reactie kan geven, die als overgevoelig kan worden gezien gebruik ik deze term niet.

Hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en HSP zijn de meest gebruikte termen.

Je kunt niet té gevoelig zijn, 

je bent enkel gevoeliger dan gemiddeld.