Hooggevoeligheid in werk

Werk

Werk is vaak een groot onderdeel van je leven, in uren die je eraan besteedt, maar ook in de energie die je erin stopt en eruit haalt. Soms bepaalt het zelfs een deel van je identiteit (bijvoorbeeld: ik bén leerkracht of ik bén verpleegkundige). Werk is belangrijk, omdat je er sociale contacten hebt, werk je voldoening geeft en werk je onafhankelijk maakt. Je kunt er jouw kwaliteiten in kwijt, ze ontwikkelen én je kunt je ei kwijt in je werk. Maar voor hooggevoelige mensen zijn deze dingen niet altijd vanzelfsprekend, misschien herken je dat.

Prikkels op de werkvloer

Op een werkplek kun je te maken hebben met veel prikkels, zoals: veel collega’s om je heen, werken in een kantoortuin of in een lawaaierige fabriek, werken met strakke deadlines of hoge prestatieverwachtingen, veel discussies of conflicten om je heen, het geluid van een klok of aircosysteem. Er zijn veel omstandigheden op een werkplek die jou als hooggevoelige uit balans kunnen brengen of kunnen overprikkelen. Ook onderprikkeling is een risico, met mogelijk bore-out als gevolg. Denk aan te weinig worden uitgedaagd, te weinig je creativiteit kunnen inzetten, te weinig sociale contacten of te weinig afwisseling of risico’s.

Wat heb jij nodig om je als hooggevoelige op je werkplek fijn te voelen, je batterij niet zo snel leeg te trekken en je kwaliteiten in te zetten? En hoe ga je hier in de praktijk mee om als je op je werk bent? Wat doe je dan in bepaalde situaties en hoe communiceer je met je collega’s en leidinggevende hierover? Wat voor werkomgeving, bedrijfscultuur, type functie, type collega’s en leidinggevende passen écht bij jou? Wanneer heb jij het idee dat je je échte potentieel inzet?

Kan coaching helpen?

Jazeker! Het helpt je om je bewust te worden van wat jij nodig hebt in werk én hoe je dit in de praktijk toepast. Je krijgt praktische tips en handvaten om er in jouw dagelijkse praktijk vorm aan te geven en hoe je er richting collega’s en leidinggevende mee omgaat.  Soms helpt het om jou letterlijk óp je werkplek te ondersteunen met hoe je jouw gebruikshandleiding in de praktijk brengt. Vind je dat niet prettig, geen probleem, dan spreken we op een andere plek af!

“Natuurlijk zullen mensen lachen om jouw wensen en dromen, maar wat geeft dat?!”

Onbekend

Wat heb jij nodig om je echte potentieel optimaal te benutten?