Voel jij je weleens een kameleon?

Je kent hem vast wel, de kameleon, die hagedissensoort die de kleur aanneemt van zijn omgeving. Als ik terugkijk naar jaren geleden, dan vergelijk ik mezelf weleens met een kameleon. Ik was er namelijk heel goed in om me aan te passen aan mijn omgeving en aan de mensen om me heen. Heel handig zou je denken, dan pas je overal tussen (ook dat is een talent 😉). En ja, dat was ook zo, ik “kon met iedereen goed opschieten”. En dat heeft me heel veel gebracht en opgeleverd! 

Oerinstinct

Veel hooggevoelige mensen zijn geneigd zich continu aan te passen aan de wensen van anderen en aan de omgeving, net als de kameleon. En voor zowel de mens als de kameleon is dat ook niet zo vreemd, want “niet opvallen” en “bij de groep horen” zorgt volgens ons oerinstinct voor overleving. Opvallen en afzonderen waren in de oertijd niet per sé goede overlevingsstrategieën zullen we maar zeggen. Overigens hebben hooggevoelige mensen ook andere redenen om zich aan te passen aan de omgeving. Door hoe het brein werkt, zijn ze van nature erg gefocust op anderen. Behoefte aan harmonie zorgt er vervolgens voor dat de hooggevoelige zich minder snel anders toont en eerder meegaat met “de status quo”.

Houdbaarheidsdatum

Maar op een gegeven moment merkte ik ook dat ik daar eigenlijk niet meer zo blij mee was, dat aanpassen, want het putte me ook uit. En op sommige momenten kon ik niet eens overtuigd vertellen wie ik nou eigenlijk was, wat ik goed kon en wat ik graag wilde. Op zich niet gek, want dat heeft iedereen weleens; periodes waarin je even moet herijken wie je bent en wat je wilt, maar bij mij was het ook wat anders. Ik was namelijk zo bezig met wat anderen deden, wilden, belangrijk vonden en hoe ik in dat “plaatje” moest passen dat ik te weinig stil stond bij wat ík nou eigenlijk belangrijk vond. Ik verloor steeds een beetje meer van mezelf. Tijd om meer naar mezelf te kijken en mijn ding te gaan doen!

En vanaf het moment dat ik dát deed, kreeg ik steeds meer vertrouwen in wat ik goed kan, wat ik te bieden heb! En daarmee ontstonden er ook hele mooie nieuwe dingen: nieuwe kansen in werk, werk wat bij me past, fijne nieuwe contacten en bovenal: het gevoel dat ik gewoon goed ben zoals ik ben! Van het gevoel “anders zijn dan anderen” met de overtuiging dat dit geen goed nieuws betekende, ging ik naar het gevoel dat ik, net als iedereen, unieke kwaliteiten bezit die iets bijdragen voor anderen en aan de omgeving. Dus juist daarmee  ‘onderdeel zijn van’ in plaats van ‘los zijn van’.

Veel “zien”

De kameleon en de hooggevoelige mens hebben misschien wel meer overeenkomsten dan je zou denken! Want wist jij dat door de plaats en stand van de ogen van de kameleon en het vermogen om ze alle kanten op te bewegen, ze een zichtbereik van 360 graden hebben zonder hun kop te bewegen?! Ze zien dus in een oogwink veel meer dan gemiddeld, net eigenlijk als de HSP, die “ziet” ook meer dan gemiddeld (maar dan zonder dat met die bolle ogen)!
Leuk hè…